Granola to śniadaniowy przysmak, który składa się z orzechów, owoców, nasion, płatków i miodu. Świetnie smakuje z jogurtem, mlekiem czy kaszami. Najlepiej wykonać ją samą w domu, zamiast kupować gotowe ze sklepów. Jak? Już tłumaczymy!

składniki:
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/4 szklanki pestek dyni
2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki suszonych moreli
1/2 szklanki miodu
1/4 łyżeczki cynamonu
przyrządzanie:
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Orzechy, pestki i płatki owsiane wsypać do miski, wlać syrop i wszystko delikatnie mieszać.
- Kiedy wszystkie orzechy będą delikatnie sklejone, wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i na koniec posypać cynamonem. Piec przez 30 minut.
- Upieczone orzechy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
- Kiedy przestygną połamać, dodać suszone owoce i porządnie wymieszać.