Uwielbiasz chrupiące kurczaki z popularnej restauracji fast food? Teraz możesz przyrządzić je sama w domu. My podpowiadamy, jak!
składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- szczypta słodkiej papryki
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 szczypty słodkiej papryki
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mleka
- mąka pszenna
przyrządzanie:
1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na paski.
2. Przyprawiamy solą i słodką papryką.
3. Robimy ciasto naleśnikowe: do kubka wbijamy jajko, dodajemy sól, słodką paprykę, mąkę i mleko. Miksujemy wszystko za pomocą blendera przez kilka minut, aż masa będzie jednolita
4. Zalewamy kurczaka ciastem.
5. Do miski przesiewamy ok. 1,5 szklanki mąki. Do pojemnika z mąką wkładamy po kilka paseczków kurczaka w cieście i potrząsam pojemnikiem, aby mąka pokryła mięso.
6. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka na złoty kolor.