Rzepakowy, słonecznikowy, lniany, z pestek winogron, sezamowy. Wybór oleju jest ogromny. Jednak czy zawsze używasz odpowiedniego rodzaju do danej potrawy? Dzisiaj właśnie o tym, jaki olej do jakich dań pasuje, w które warto inwestować, a które omijać szerokim łukiem. Oto nasz olejowy przewodnik.
OLEJ SŁONECZNIKOWY
Ma najwięcej witaminy E ze wszystkich olejów. Absolutnie nie nadaje się do smażenia! Jego delikatny smak sprawia, że świetnie sprawdza się w marynatach i sałatkach. Jest jasny, lekki i prawie bez smaku, uniwersalny (do smażenia, pieczenia, gotowania, sałatek, surówek), można mieszać go z innymi silniejszymi w smaku olejami.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















