Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Jawo poleca: Kluski śląskie z mięsem i sosem podgrzybkowym. Tradycja w wyrafinowanej odsłonie.

Brak pomysłu na obiad? Znane doskonale na Śląsku – i nie tylko – ziemniaczane kule, nadziewane po brzegi doskonale doprawionym, wołowo-wieprzowym mięsem w aromatycznym, pysznym sosie podgrzybkowym to doskonały pomysł na oryginalny obiad, który zachwyci każdego. Kluski śląskie, pyzy, knedle, kopytka, szpecle, hałuski, bukty… polska „kluskowa” różnorodność regionalna może przyprawić o ból głowy, a mnogość różnorakich przepisów i nazw już niejedno towarzystwo sprowokowała do emocjonującej wymiany zdań. Pozostawmy jednak na boku dywagacje, czy ziemniaczana kluska z nadzieniem jest polska, niemiecka, czeska czy po prostu śląska, a także ile i jakich ziemniaków oraz mąki trzeba użyć do jej przygotowania. Idealną recepturę wymyślono już bowiem za nas. Potrzebować będziemy: 1 op. Klusek śląskich z mięsem JAWO wybrana surówka (np. z czerwonej kapusty lub marchwi) Składniki sosu: 20- 30 g podgrzybków suszonych śmietana 30% 75 ml wywar jarzynowy 300 ml mąka 100g masło 40g mała cebula olej 50 ml sól pieprz Przygotowanie sosu: Do ok. 300 ml. Wody dodać rozdrobnioną włoszczyznę i ugotować wywar jarzynowy. Do wywaru dodać szczyptę soli do smaku. Świeże grzyby oczyścić i rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć grzyby z cebulą. Następnie połączyć z wywarem jarzynowym i gotować ok. 10 min. Z mąki i masła zrobić zasmażkę i zabielić słodką śmietaną. Ugotowane kluski polać sosem. Smacznego!