Już coraz większymi krokami zbliża się jesień. Dni stają się coraz chłodniejsze i krótsze. Dlatego warto pomyśleć, co zrobić, aby jesień kojarzyła się z ze spadającymi w słońcu liśćmi, a nie pluchą i zawieruchą.
Przełom letnio-jesienny jest eskalacją barw i smaków, którymi jesteśmy otoczeni. Dojrzałe śliwki pełne słodkiego soku, czy niepozorna dynia, skrywająca prawdziwe bogactwo witamin. Na samą myśl o nich, niejednemu pocieknie ślinka, ale również powrócą wspomnienia z dzieciństwa kiedy mama lub babcia krzątała się w kuchni i z lubością napełniała cały dom rozgrzewającym aromatem ciasta ze śliwkami i cynamonem.
To właśnie kuchnia jest miejscem, w którym w większości koncentruje się życie domowe, spotyka rodzina i gromadzą przyjaciele. To serce domu. Po ciężkim tygodniu pracy, cieszy choćby krótka chwila spędzona wspólnie z najbliższymi. Ciekawym pomysłem na zaaranżowanie rozrywki może być rodzinne gotowanie. Przygotowanie nawet bardzo prostego dania da wszystkim wiele radości. Zacieśni relacje i ma szansę zaowocować fascynującą wymianą umiejętności między pokoleniami.
Jeżeli więc nie lękamy się mąki rozsypanej na ziemi czy samych dobrych rad babci, rozpocznijmy wielką rodzinną kulinarną przygodę. A co bardziej kojarzy się ze smakiem beztroski i wczesnej, słonecznej jesieni jak nie placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką? W połączeniu z kubkiem mleka, odkryjemy wspaniałą feerię smaków. Słodka śliwka, rozgrzewający cynamon czy cytrynowy lukier na długie godziny pobudzą nasze zmysły i wprowadzą w błogi nastrój.
Co jednak kiedy dbamy o linię i taka słodka pokusa może przyprawić nas później o wyrzuty sumienia? Nic bardziej prostego jak zastosować kilka zamienników tradycyjnych składników drożdżówki. Zamiast białego cukru można użyć trzcinowego, który ma co prawda tylko ciut mniejszą kaloryczność, ale za to jest bogatszy w żelazo, cynk, mangan czy fosfor. Mleko krowie można za to zastąpić mlekiem sojowym, np. ViveSoy o smaku waniliowym. Napój jest idealnym rozwiązaniem dla osób uczulonych na laktozę, bo zawiera jedynie składniki pochodzenia roślinnego i jest bogate w m.in. wapń, fosfor, potas. Zatem po kulinarną przygodę – do kuchni marsz.
Kruche ciasto drożdżowe ze śliwkami
Przykładowy przepis:
• 1 kg mąki
• 1 szklanka cukru trzcinowego
• 10 dag drożdży (cała kostka)
• 1 ½ szklanki mleka (np. waniliowe ViveSoy)
• cukier waniliowy
• 5 jajek
• 1 kostka margaryny
• szczypta soli
• 3 łyżki cynamonu
• śliwki (ilość zależy od tego, ile owoców chcemy mieć w cieście)
Z drożdży, letniego mleka (ok. ½ szklanki) i odrobiny mąki zrobić rozczyn. Mąkę wsypać do miski, gdy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z mąką. Następnie dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, cynamon, sól oraz resztę letniego mleka. Wszystko dobrze wyrobić, na koniec dodać rozpuszczoną margarynę. Ciasto uformować w kulkę, zostawić do podwojenia objętości, w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podrośnie, należy przełożyć je do nasmarowanej tłuszczem blaszki. Odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce, następnie dodać śliwki, pokrojone w dość cienkie paski (dzięki temu nie zapadną się w głąb ciasta). Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić blaszkę, piec ok. 45-50 minut. Smacznego!