Ciasto jogurtowe to jeden z najłatwiejszych pomysłów na deser, przekąskę do popołudniowej kawy. Z nami nie może się nie udać! Koniecznie sprawdź jak je zrobić!
[caption id="attachment_199284" align="aligncenter" width="667"] Saffron Easter Babka[/caption]składniki:
- 20 dag miękkiego masła,
- skórka starta z limonki lub cytryny,
- 20 dag drobnego cukru do wypieków,
- 4 jajka,
- 2 łyżki soku z limonki lub cytrynki,
- 45 dag mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 20 dag gęstego jogurtu naturalnego,
- cukier puder do dekoracji
przyrządzanie:
Masło ubij mikserem na jasny puch. Dodaj cukier i zmiksuj. Po kolei wbijaj jajka, cały czas miksując. Dodaj sok i skórkę z limonki, później mąkę, proszek, sodę
i jogurt. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką.
Formę do babki z kominkiem wysmaruj masłem, wysyp mąką. Ciasto jogurtowe nałóż do 3/4 wysokości foremki. Wyrównaj. Foremkę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C i piecz przez 50-60 minut (po tym czasie sprawdź, wbijając patyczek, czy ciasto jest upieczone). Lekko przestudź, najpierw w formie, potem wyjmij na kratkę kuchenną. Przed podaniem babkę możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem albo gotową polewą czekoladową.