Kapusta postna wigilijna lub, jak kto woli bigos wigilijny to obowiązkowy składnik świątecznego stołu. Gdy zrobisz jej za dużo możesz zawsze dodać do pierogów, bądź krokietów, nigdy się nie zmarnuje. :)
składniki:
- 1,5 kg kapusty kwaszonej
- 0,3 kg grzybów suszonych
- 2 cebule
- 0,3 l oleju lnianego
- 0,5 l wody
- do smaku pieprz
- do smaku sól
- ziele angielskie
- liść laurowy
- można dodać parę suszonych śliwek
przyrządzanie:
- Grzyby moczymy w letniej wodzie przez około 3 godziny, po czym gotujemy je 1 godzinę i odstawiamy.
- Jeśli nie lubicie kwaskowatego smaku to kapustę można opłukać pod bieżącą wodą.
- Kapustę drobno kroimy, po czym wlewamy do niej wodę, w której gotowały się grzyby.
- Gotujemy około 1 godzinę w połowie gotowania dodajemy kminek, kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy.
- Grzyby drobno kroimy i dodajemy do kapusty.
- Pokrojoną w cienkie pióra cebulę rumienimy na oleju lnianym, podsmażoną wrzucamy do kapusty.
- Dodajemy sól i pieprz.
- Gotujemy chwilę na małym ogniu do uzyskania miękkości.