Kapusta postna wigilijna lub, jak kto woli bigos wigilijny to obowiązkowy składnik świątecznego stołu. Gdy zrobisz jej za dużo możesz zawsze dodać do pierogów, bądź krokietów, nigdy się nie zmarnuje. :)

składniki: 
- 1,5 kg kapusty kwaszonej
 - 0,3 kg grzybów suszonych
 - 2 cebule
 - 0,3 l oleju lnianego
 - 0,5 l wody
 - do smaku pieprz
 - do smaku sól
 - ziele angielskie
 - liść laurowy
 - można dodać parę suszonych śliwek
 
przyrządzanie:
- Grzyby moczymy w letniej wodzie przez około 3 godziny, po czym gotujemy je 1 godzinę i odstawiamy.
 - Jeśli nie lubicie kwaskowatego smaku to kapustę można opłukać pod bieżącą wodą.
 - Kapustę drobno kroimy, po czym wlewamy do niej wodę, w której gotowały się grzyby.
 - Gotujemy około 1 godzinę w połowie gotowania dodajemy kminek, kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy.
 - Grzyby drobno kroimy i dodajemy do kapusty.
 - Pokrojoną w cienkie pióra cebulę rumienimy na oleju lnianym, podsmażoną wrzucamy do kapusty.
 - Dodajemy sól i pieprz.
 - Gotujemy chwilę na małym ogniu do uzyskania miękkości.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













