Warto wykorzystać sezon na maliny i przygotować z nich pyszne i owocowe desery. Kwaśne maliny w połączeniu ze słodkim karmelem to nasza propozycja na małe co nieco.
składniki:
3 szklanki mąki,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 szklanka brązowego cukru,
2 jajka,
150 g masła,
400 g kwaśnej śmietany,
0,5 szklanki mleka,
400 g masy kajmakowej,
świeże maliny
przyrządzanie:
Jak przygotować ten pyszny deser W WERSJI LIGHT?
Aby wykonać babeczki w lżejszej wersji, dla osób dbających o sylwetkę wystarczy zamienić mąkę pszenną na orkiszową i zrezygnować z masy kajmakowej, a zamiast śmietany użyć jogurt w wersji light.
1. Masło rozpuścić i ostudzić.
2. Do miski przesiać mąkę orkiszową z sodą i proszkiem do pieczenia, dodać cukier.
3. Wszystko wymieszać po czym dodać jajka,masło, mleko.
4. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami,nakładać łyżkę ciasta,po czym wrzucić świeże maliny.
5. Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopni przez około 25 minut.