Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Otóż mam dla Ciebie wspaniały przepis na karpia w sosie szarym. Sprawdź i przekonaj się jak smakuje.
Składniki:
- 1 karp (1,6 kg)
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 4 goździki
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna ziela ang.
- 4 ziarna pieprzu
- 50 g piernika
- 150 ml czerwonego wina
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 50 g rodzynek
- 50 g migdałów
- sól
Przygotowanie:
Rybę sprawić i oskrobać z łuski, rozciąć brzuch, usunąć wnętrzności, skrzela i oczy, odciąć płetwy. Rybę wypłukać z krwi, osuszyć, osolić i odstawić na 30 minut. Warzywa obrać, opłukać, zalać 1 l wody, dodać goździki, liść laurowy, ziele angielskie pieprz. Gotować 20 minut, wywar przecedzić, zalać nim rybę i gotować 30 minut na małym ogniu. Rybę wyjąć na półmisek, pokroić na 6 porcji, usunąć kawałki kręgosłupa i większe ości. Wywar ponownie przecedzić. Mąkę zrumienić na maśle, dodać wywar z ryby, sok z cytryny, wino, piernik, rodzynki. Cukier zrumienić na patelni, migdały sparzyć ,obrać ze skórki. Dodać karmel z cukru i migdały do sosu, gotować, aż zgęstnieje, i doprawić solą. Porcje karpia włożyć do sosu i podgrzać. Rybę można pokroić na dzwonka przed ugotowaniem. Zamiast piernika do sosu można dodać 1 kromkę chleba żytniego. Wywar można przygotować z 500 ml piwa i 500 ml wody, ale nie należy wtedy dodawać wina do sosu. Do sosu można dodać 3 suszone śliwki lub łyżkę powideł.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













