Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Kasze Nasze

 

Kasza przez wielu z nas postrzegana jest jako zdrowe, ale niekoniecznie smaczne jedzenie. Pierwsza myśl jaka przychodzi nam do głowy to rozgotowany gulasz i sałatka z kiszonego ogórka. To stereotypowe danie powoduje, że często rezygnujemy z jedzenia pysznych ziaren, zastępując je makaronem czy ziemniakami. Zupełnie niepotrzebnie. Na szczęście kasze triumfalnie wracają do codziennego menu, stając się produktem fit i trendy. Bogaty wybór sprawia, że  z kaszy można wyczarować właściwie wszystko, a ona sama może się stać królową naszego stołu.

Dlaczego warto jeść kaszę?

Jest delikatna, lekka i aromatyczna. Można podawać ją na wiele sposobów. Świetnie smakuje zarówno na słodko jak i wytrawnie, sama oraz w połączeniu z rozmaitymi dodatkami. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych kasze mają sporo zalet, każda ma inny wachlarz wartości odżywczych i cennych pierwiastków dla naszego organizmu. Jest produktem naturalnym
 i nieprzetworzonym. Co więcej, ma niski indeks glikemiczny, dzięki temu doskonale wspiera osoby dbające o linię. Niestety paradoksalnie wiele z nich chcąc zrzucić kilka zbędnych kilogramów, w pierwszej kolejności eliminuje z diety węglowodany, zastępując je produktami wysokobiałkowymi. Produkty zbożowe nie bez przyczyny odgrywają istotną rolę w piramidzie żywieniowej człowieka. To właśnie one powinny pokrywać przynajmniej 50% dostarczanej w ciągu dnia energii. Późną jesienią, gdy dni są coraz krótsze  i częściej dopada nas melancholia musimy szczególnie zadbać o dobry humor  i wysoki poziom energii.  Prawidłowo zbilansowana, zdrowa dieta oznacza zatem konieczność włączenia kasz do jadłospisu.  Zamiast jednak jasnego pieczywa, zwykłego makaronu czy białego ryżu, które są ubogie w wartości odżywcze, powinniśmy wybierać produkty z pełnego ziarna, które dostarczą do organizmu cenne witaminy, minerały oraz błonnik pokarmowy.

Kasze, które na polskich stołach goszczą już od wieków z całą pewnością należą do tej wartościowej grupy i powinny stanowić fundament naszej diety. Niegdyś nieco zapomniane teraz znów dzięki coraz większej świadomości społecznej zaczynają powracać na nasze stoły stając się modnym, inspirującym i co najważniejsze – zdrowym elementem potraw.

 

Kasza co to takiego?

Na kaszę składają się jadalne części nasion zbóż. Możemy wyróżnić ich kilka rodzajów, a kategoryzuje się je ze względu na to, z jakiego zboża zostały uzyskane: jęczmienne, gryczane, owsiane, pszenne, z prosa, kukurydziane i ryż oraz na ich stan rozdrobnienia: krupa, łamane oraz drobne.

Produkcja wszystkich kasz wygląda podobnie ziarna lub nasiona są polerowane lub łamane i polerowane. Niezależnie jednak od rodzaju czy wielkości, wszystkie dostarczają nam znacznych ilości skrobi, błonnika i witamin, szczególnie tych z grupy B, a także cennych pierwiastków mineralnych: magnezu, wapnia, żelaza czy fosforu. Są też źródłem dobrze przyswajalnego białka, tym bogatszym, im grubsza jest kasza. Po jej spożyciu czujemy sytość przez dłuższy czas, mamy mniejszą ochotę na podjadanie między posiłkami, a i kolejna spożywana przez nas potrawa może być mniej obfita. Ponad to regularne jej spożywanie może przyczyniać się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi.

 

            KASZA ORKISZOWA
Orkisz to niemodyfikowana odmiana pszenicy. Już w czasach starożytnych był znany i ceniony. Rzymianie uznawali go za pokarm dający siłę, spożywany był przez gladiatorów i zawodników igrzysk.

            W XII wieku dobroczynne właściwości tego zboża rozpropagowała przeorysza klasztoru Benedyktynów Hildegarda, wizjonerka i uzdrowicielka. Mniszka uważała, że orkisz jest bardziej wartościowy niż pozostałe zboża, a ponad to jest doskonałym środkiem leczniczym, działa rozgrzewająco i natłuszczająco.

Dojrzały orkisz zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego, który wpływa korzystnie na skórę, włosy i paznokcie. Poza tym rozjaśnia umysł wzmacniając aktywność mózgu oraz poprawia koncentrację. Kasza orkiszowa zawiera bardzo duże ilości białka i błonnika. Kasza orkiszowa to produkt podobny do kaszy gryczanej czy pęczaku – ma dość duże, łuskane ziarna, które można ugotować do obiadu zamiast ziemniaków lub ryżu.

Orkisz wykorzystywany do produkcji tej kaszy pochodzi z własnego gospodarstwa rolnego firmy Melvit.  

Sugerowana cena detal: opakowanie 400 g. ok. 4 zł.

 

 

KASZA OWSIANA

Kasza owsiana powstaje z owsa – zboża, które wielu z nas spożywa w formie płatków owsianych. Jest cennym źródłem białka oraz doskonałym dodatkiem do wszystkich rodzajów mięsa. Można ją jadać na słodko, ugotowaną na mleku z dodatkami świeżych owoców. Świetnie sprawdza się jako farsz do pierogów lub jako dodatek do sałatek. Polecana jest osobom z dolegliwościami układu pokarmowego, gdyż jest lekkostrawna. Jest produktem wysoko-błonnikowym, bogatym w witaminy z grupy B, aminokwasy, sole mineralne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Regularne spożywanie kaszy obniża także poziom cholesterolu we krwi.

 Sugerowana cena detal: opakowanie 400 g. ok. 3 zł.

 

           BULGUR
      
Jest jedną z najstarszych kasz. Największą popularnością cieszy się w krajach Bliskiego Wschodu. Powstaje powstaje poprzez tłuczenie  ziaren pszenicy durum. W Polsce rzadko pojawia się na stołach, a szkoda. Ten rodzaj kaszy doskonale sprawdza się jako zamiennik ryżu i ma od niego dużo więcej wartości odżywczych. Jest dobrym źródłem błonnika, białka, żelaza, fosforu, kwasu foliowego i witaminy B6. Jest sprzymierzeńcem osób dbających o linię. Przeprowadzone badania na Uniwersytecie Kuopio w Finlandii dowiodły, że kasza bulgur posiada właściwości pobudzające kurczenie się komórek tłuszczowych. Jest zalecana dla  diabetyków, gdyż nie powoduje dużych skoków  stężenia glukozy we krwi i insuliny w porównaniu np. z ryżem czy ziemniakami. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego powinny go często jadać kobiety w ciąży i karmiące piersią. Ugotowaną kaszę dodajemy do sałatek, zup czy faszerowanych warzyw. Można jeść ją na śniadanie,  w chłodniejsze poranki – z ciepłym mlekiem, miodem i owocami pomoże rozgrzać organizm. 

Sugerowana cena detal: opakowanie 400 g. ok. 4,50 zł.

 

Od teorii do praktyki…       

 

Teraz, gdy znane są nam już zalety kasz, nie pozostaje nic innego, jak przekonać się o nich osobiście. Na stronie internetowej http://melvit.pl/kaszenasze/  Maia Sobczak, autorka bloga i książki „Qmam Kasze. Powrót do korzeni” oraz największa ambasadorka i propagatorka tych ziaren, zabierze nas do krainy kaszy. Przygotuje inspirujące dania,  zaprezentuje nowe, zaskakujące połączenia smakowe oraz udowodni, że kasza nie tylko jest zdrowa, ale również pyszna.