Klasyczny przepis na świąteczne pierniczki. Zrób już teraz, schowaj do puszki z łakociami i delektuj się ich smakiem! Z każdym dniem są smaczniejsze!
składniki:
- 2 kopiaste szklanki mąki
- 3 jajka
- pół szklanki
- pół kostki roztopionego masła
- 6 łyżek płynnego miodu
- łyżka przyprawy do piernika
- łyżka kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
przyrządzanie:
- Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztop w garnuszku i odstaw.
- W większej misce połączyć wszystkie składniki przepisu i dokładnie, ale nie za długo wyrobić ciasto pierniczkowe. Po wyrobieniu odstawić do lodówki, na około godzinkę.
- Następnie ciasto rozwałkować na dowolną grubość, wykrawać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec około 15- 18 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po wystygnięciu udekorować według upodobania.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














