Czasem zamiast wymyślać i kombinować w kuchni, warto postawić na przepisy tradycyjne, znane i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Oto najlepszy przepis na sernik klasyczny!
składniki:
Spód:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g zimnej margaryny lub masła
- 2 żółtka
- 1-2 łyżki śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru pudru
Masa serowa:
- 1,5 kg sera twarogowego półtłustego z wiaderka (np. President lub Piątnica)
- 250 g miękkiego masła lub margaryny
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie (40 g) budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 1 kopiasta łyżka kaszy manny błyskawicznej
- 9 jajek (białka i żółtka osobno)
- szczypta soli
przyrządzanie:
Spód: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatam, formuję kulę, owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wałkuję na lekko podsypanej mąką stolnicy, przenoszę na wałku na brytfannę. Ciasto nakłuwam widelcem i podpiekam w nagrzanym do 180*C piekarniku ok. 10 minut.
Masa serowa: Miękkie masło ucieram, po chwili dodaję partiami przesiany cukier puder i dalej miksuję aż do otrzymania puszystej masy. Następnie wbijam po jednym żółtku do maślanej masy i dalej ucieram. Po czym stopniowo (po 1 łyżce) dodaję ser twarogowy z wiaderka i ponownie ucieram. Na koniec dodaję przesiany budyniowy proszek oraz kaszę mannę, dokładnie mieszam. Pozostałe białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączę z serową masą za pomocą dużej drewnianej łyżki.
Dokładnie wymieszaną masę serową wykładam na ostudzony, podpieczony spód, wyrównuję powierzchnię łyżką i wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok. 70 minut.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe