Knedle, ale tym razem w wersji mięsnej. Pysznie smakują z podsmażaną cebulką.
składniki:
- 7 średnich ziemnaków ugotowanych i zmielonych
- 1 jajko
- 1 -2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4-5 łyżek dość kopiastych mąki pszennej
- sól, pieprz, cebula
- mięso mielone lub gotowane z rosołu - zmielić dodać przesmażoną cebulkę
przyrządzanie:
- Do zmielonych ziemniaków dosypujemy mąki i mieszamy, wpierw wszystko nożem , tak by składniki dobrze się połączyły
- Wbijamy jajko i dodajemy małą łyżeczkę soli
- Wyrabiamy dokładnie powstałą masę rękoma- ma być podobna do tej na kopytka
- Ugniatając masę ziemniaczaną podsypywać na stolnicę mąkę, by całość nie przywarła do niej
- Do garnka wlewamy ok. 2 l. wody, solimy i gotujemy
- Masę ziemniaczaną kroimy na mniejsze kawałki i odkrawamy taką ilość by zrobić mały placuszek
- Nakładamy na niego farsz mięsny, sklejamy i toczymy kulki
- Do GOTUJĄCEJ wody wrzucamy ostrożnie knedle- mieszamy delikatnie
- Gdy wszystkie wypłyną na wierzch pozwólmy im się pogotować około 5 min,
- Wyłączyć gaz pod garnkiem i wyjmować knedle łyżką cedzakową, jeśli mamy mały garnek to gotujemy knedle stopniowo, a nie wszystkie na raz