Kofta najczęściej kojarzy się z kuchnia indyjską. Wersję wegetariańską robi się często z sera białego lub z tofu. My jednak dziś przedstawiamy wersję z ziemniakami i warzywami.
składniki:
- 1 szklanka ugotowanych, utartych i odciśniętych z wody ziemniaków
- 1 szklanka ugotowanych, utartych i odciśniętych z wody warzyw
- 1 szklanka ricotty
- garść bułki tartej
- 1 posiekane zielone chili
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczki papryki
- ½ łyżeczki soli
- pół pęczka kolendry lub pietruszki, posiekane
- garść posiekanych nerkowców
- garść posiekanych rodzynek
- mąka do obtoczenia
- olej do głębokiego smażenia
przyrządzanie:
- Ziemniaki, warzywa, ser, bułkę tartą, chili, kolendrę, kumin, paprykę, sól i natkę dokładnie wymieszać i wyrobić na jednolitą masę.
- Z uzyskanej masy lepić kuleczki wielkości piłeczki pingpongowej nadziane orzechami i rodzynkami, a następnie obtaczać je w mące.
- Klopsiki smażyć na głębokim tłuszczu aż pokryją się rumianą, chrupiącą skórką. Tłuszczu musi być tyle aby kofty zanurzyły się w nim całości. Jakiekolwiek ich macanie, telepanie, czy obracanie zanim dobrze się usmażą może spowodować to, że po prostu się rozpadną.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














