Kofta najczęściej kojarzy się z kuchnia indyjską. Wersję wegetariańską robi się często z sera białego lub z tofu. My jednak dziś przedstawiamy wersję z ziemniakami i warzywami.
składniki:
- 1 szklanka ugotowanych, utartych i odciśniętych z wody ziemniaków
- 1 szklanka ugotowanych, utartych i odciśniętych z wody warzyw
- 1 szklanka ricotty
- garść bułki tartej
- 1 posiekane zielone chili
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczki papryki
- ½ łyżeczki soli
- pół pęczka kolendry lub pietruszki, posiekane
- garść posiekanych nerkowców
- garść posiekanych rodzynek
- mąka do obtoczenia
- olej do głębokiego smażenia
przyrządzanie:
- Ziemniaki, warzywa, ser, bułkę tartą, chili, kolendrę, kumin, paprykę, sól i natkę dokładnie wymieszać i wyrobić na jednolitą masę.
- Z uzyskanej masy lepić kuleczki wielkości piłeczki pingpongowej nadziane orzechami i rodzynkami, a następnie obtaczać je w mące.
- Klopsiki smażyć na głębokim tłuszczu aż pokryją się rumianą, chrupiącą skórką. Tłuszczu musi być tyle aby kofty zanurzyły się w nim całości. Jakiekolwiek ich macanie, telepanie, czy obracanie zanim dobrze się usmażą może spowodować to, że po prostu się rozpadną.