Idealny zamiast sklepowego soku. Do obiadku, a z kostkami lodu smakuje cudownie. Do tego piękna pogoda, hamak i czujemy, że żyjemy!

składniki:
- pół kilo śliwek
- 3 morele świeże
- 1 1/2 litra przefiltrowanej wody 5 goździków łyżka kardamonu 4 łyżki cukru
przyrządzanie:
- Owoce dokładnie umyj
- Śliwki oraz morele przekroić na połówki i usunąć pestki.
- Przełożyć do garnka zasypać cukrem.
- Smażyć na wolnym ogniu przez chwilę, aż cukier się rozpuści.
- Zalać wodą, dodać kardamon goździki.
- Gotować przez ok. 16 minut
- Pozostawić do przestudzenia.
- Chłodny kompot przecedzić przez sitko i schłodzić przed podaniem.
- Można podawać ze świeżą miętą i kostkami lodu
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














