Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Kopytka z sosem pieczarkowym

Proste danie- niedrogie w wykonaniu, smaczne i aromatyczne.

składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 350 g mąki
Sos
  • 300 ml wywaru
  • 100 ml śmietany
  • 300 g pieczarek
  • cebula
  • żółtko
  • tłuszcz do smażenia
  • 3 g mąki
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól

przyrządzanie:

  • Ziemniaki, jajka i mąkę połącz i zagnieć ciasto, następnie podziel je na dwie części.
  • Z każdej na stolnicy utwórz wałek i podziel go na kawałki o szerokości ok. 1 cm, wrzuć do wrzątku i gotuj (od wypłynięcia jednego kopytka gotuj jeszcze 3 minuty).
  • Cebulę pokrój drobno i zeszklij, dodaj pokrojone pieczarki, przypraw i podsmaż. Przełóż wszystko do osobnego naczynia.
  • Na patelni podgrzej tłuszcz i wsyp mąkę. Zesmaż ją ale nie rumień. Rozprowadź w niej wywar, szybko mieszając trzepaczką. Gotuj 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodaj pieczarki z cebulą.
  • Śmietanę wymieszaj z żółtkiem i wlewaj powoli do lekko przestudzonego sosu, szybko mieszając.
  • Dodaj natkę pietruszki. Kopytka polej sosem.