Proste danie- niedrogie w wykonaniu, smaczne i aromatyczne.
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 350 g mąki
- 300 ml wywaru
- 100 ml śmietany
- 300 g pieczarek
- cebula
- żółtko
- tłuszcz do smażenia
- 3 g mąki
- natka pietruszki
- pieprz, sól
przyrządzanie:
- Ziemniaki, jajka i mąkę połącz i zagnieć ciasto, następnie podziel je na dwie części.
- Z każdej na stolnicy utwórz wałek i podziel go na kawałki o szerokości ok. 1 cm, wrzuć do wrzątku i gotuj (od wypłynięcia jednego kopytka gotuj jeszcze 3 minuty).
- Cebulę pokrój drobno i zeszklij, dodaj pokrojone pieczarki, przypraw i podsmaż. Przełóż wszystko do osobnego naczynia.
- Na patelni podgrzej tłuszcz i wsyp mąkę. Zesmaż ją ale nie rumień. Rozprowadź w niej wywar, szybko mieszając trzepaczką. Gotuj 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodaj pieczarki z cebulą.
- Śmietanę wymieszaj z żółtkiem i wlewaj powoli do lekko przestudzonego sosu, szybko mieszając.
- Dodaj natkę pietruszki. Kopytka polej sosem.