Zdrowe kotlety z komosy ryżowej to idealny pomysł na obiad. Dla wszystkich ciekawych jak smakuje kotlet nie z mięsa, a z kaszy.
składniki:
komosa ryżowa 250 gram
1 marchewka
1 cebula
1 jajko
olej do smażenia
garść sezamu
garść posiekanych orzechów włoskich
wybrane przyprawy
1 łyżka przecieru pomidorowego
przyrządzanie:
- Komosę ryżową ugotować według instrukcji na opakowaniu, odsączyć, przełożyć do miski.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami.
- Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle.
- Zmiksować w blenderze orzechy, sezam
- Połączyć wszystkie składniki razem, doprawić wybranymi przyprawami, dodać przecier
- Formować niewielkie kotleciki, obtaczać je bułce tartej i smażyć na złoto, na oleju
- Jeśli masa jest za sucha dodać dodatkowe jajo, jeśli masa jest za rzadka dodać bułki tartej lub kaszy manny