Prosty krem budyniowy, rodem z Włoch. Zasmakuje Wam- tego jesteśmy pewni!
składniki:
pół litra ml mleka
2 żółtka
pół szklaneczki cukru
2 cukry waniliowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4, 5 łyżki mąki pszennej
250 g śmietany 30 %
przyrządzanie:
Jaja powinny być z wolnego wybiegu, nie faszeruj się chemią!
Szklankę zimnego mleka połącz z mąką, żółtkami.
Pozostałą część mleka zagotuj wraz z cukrem, cukrem wanilinowym.
Gdy mleko z cukrami zacznie wrzeć, dolej powoli mieszankę z żółtkiem.
Gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Ciągle mieszamy, aby się nie przypalił. Gotowy zostawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno. Zimny budyń ucieramy aby był puszysty. Stopniowo dodajemy bitą śmietanę kremówkę. Gotowe, a jakie pyszne!