Kremowa zupa z cebuli - lekko ostra, pachnąca i pożywna. Zaledwie kilka składników, banalnie prosta do przygotowania, a taka pyszna!
składniki:
- 4-5 sporych cebul (ok. 600 g po obraniu)
- 3 łyżki masła
- 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 2 kromki chleba + oliwa z oliwek
- 4 łyżki startego sera żółtego
przyrządzanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Masło rozgrzać na patelni, dodać cebulę, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić ok 15 minut, aż cebula będzie miękka. Czosnek obrać, posiekać. Cebulę odkryć, zwiększyć ogień, dodać czosnek i łyżeczkę soli. Chwilę podsmażać, cebulka może się lekko zrumienić. W garnku zagotować bulion, dodać cebulę. Gotować kilka minut. do śmietany wlać 2 łyżki gorącego bulionu, energicznie wymieszać i dodać do garnka. Całość zmiksować na krem, doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Na czystej patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojony w kostkę chleb, zrumienić ze wszystkich stron.