Można nim uwieść, można wykorzystać do naleśników, gofrów, albo babeczek. Krem cynamonowy poleca się!
składniki:
- 500 ml kremówki
- kilkucentymetrowy odcinek kory cynamonowej
- 4 żółtka
- 50 g cukru
- pół łyżeczki sproszkowanego cynamonu
przyrządzanie:
- Korę cynamonu włóż do garnka, zalej kremówką. Podgrzewaj całość przez 10 minut, nie doprowadzając do wrzenia.
- Żółtka ubij z cukrem. Wyjmij korę z kremówki i stopniowo wlej do miski z żółtkami, delikatnie mieszając trzepaczką.
- Przelewamy wszystko z powrotem o garnka i gotujemy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
- Kiedy krem zacznie gęstnieć, dosypujemy sproszkowany cynamon i odstawiamy z ognia.
- Przelewamy przez sitko do czystej miski i odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie krem jest gotowy do spożycia.