Masz w domu pietruszki i gruszkę? To zrób z nich zupę - krem. To nie żart! Takie połączenie nada zupie delikatności i wyrafinowanego smaku! Zapewniamy, że warto!
składniki:
- 600 g pietruszki1 duża lub 2 mniejsze gruszki bulion warzywny mleko (może być roślinne) oliwa z oliwek 1 łyżeczka suszonego estragonu sól, czarny pieprz do podania: prażone nasiona lnu, płatki migdałów lub pestki słonecznika
przyrządzanie:
- Pietruszkę obrać i pokroić w sporą kostkę.
- W dużym garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i wrzucić pietruszkę.
- W międzyczasie obrać gruszkę i również pokroić na kilka części (w większą kostkę).
- Dorzucić do garnka i mieszając co jakiś czas dusić przez ok. 10 minut.
- Można, choć jeśli wolicie delikatniejsze smaki nie trzeba, wręcz je lekko przysmażyć (zwiększając ogień).
- Po tym czasie przykryć warzywa bulionem oraz mlekiem (u mnie pół na pół).
- Gotować do miękkości, po czym zdjąć z ognia, zmiksować dokładnie i zagotować ponownie.
- Doprawić estragonem, solą i pieprzem. Na suchej patelni uprażyć ziarna/nasiona i posypać nimi gotową do podania zupę.