Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Krem z pietruszek i gruszki

Masz w domu pietruszki i gruszkę? To zrób z nich zupę  - krem. To nie żart! Takie połączenie nada zupie delikatności i wyrafinowanego smaku! Zapewniamy, że warto!

Parsnip-soup-HERO-efd0e431-e303-4e9a-b3ad-778218f04ed3-0-472x310

składniki:

  • 600 g pietruszki1 duża lub 2 mniejsze gruszki bulion warzywny mleko (może być roślinne) oliwa z oliwek 1 łyżeczka suszonego estragonu sól, czarny pieprz do podania: prażone nasiona lnu, płatki migdałów lub pestki słonecznika

przyrządzanie:

  • Pietruszkę obrać i pokroić w sporą kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i wrzucić pietruszkę.
  • W międzyczasie obrać gruszkę i również pokroić na kilka części (w większą kostkę).
  • Dorzucić do garnka i mieszając co jakiś czas dusić przez ok. 10 minut.
  • Można, choć jeśli wolicie delikatniejsze smaki nie trzeba, wręcz je lekko przysmażyć (zwiększając ogień).
  • Po tym czasie przykryć warzywa bulionem oraz mlekiem (u mnie pół na pół).
  • Gotować do miękkości, po czym zdjąć z ognia, zmiksować dokładnie i zagotować ponownie.
  • Doprawić estragonem, solą i pieprzem. Na suchej patelni uprażyć ziarna/nasiona i posypać nimi gotową do podania zupę.

 

CZYTAJ O : SŁODKI SYROP Z LIMONEK