Pyszna, rozgrzewająca, sycąca. Zachwyca orientalnym smakiem. Spróbujesz? Zupa krem z soczewicy z curry i makaronem udon.
składniki:
- 300 g brązowej soczewicy
- 2 dość duże marchewki
- 2 małe pietruszki
- 10 cm pora
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 płaskie łyżki curry
- sól, ostra papryka
- makaron udon
- parmezan do posypania
przyrządzanie:
- Warzywa obrać, marchew, por i pietruszkę pokroić w talarki, cebulę w kostkę, a czosnek posiekać.
- Na rozgrzanej oliwie podsmażyć warzywa.
- Do warzyw wlać 2 litry wody, zagotować.
- Do gotującej się wody wsypać soczewicę i gotować około 30 minut.
- Dokładnie miksować zupę, a następnie przyprawić solą, papryką oraz curry.
- Natkę pietruszki posiekać, dodać do zupy i dokładnie wymieszać.
- Makaron ugotować, dodać do zupy, posypać parmezanem.