Bardzo delikatna zupa z kalafiora z dodatkiem soczystej gruszki.

składniki:
- 1 kalafior
- olej
- gruszka
- 1 łyżka oliwy
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- śmietana 18%
- czarny pieprz
- sól
przyrządzanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kalafiora obrać, podzielić na różyczki, ułożyć na blasze i dodać gruszkę. Piec przez 20 minut.
- W garnku rozgrzać oliwę, dodać upieczonego kalafiora, gruszkę, podsmażać przez 3 minuty i wlać bulion. Całość gotować przez 5 minut.
- Wszystko zblendować na gęsty krem i dodać śmietanę. Doprawić do smaku
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














