Odświeżamy i przypominamy Wam przepisy sprzed lat. Jedną z takich receptur jest ta zupa pomidorowa z dodatkiem pomarańczy.
składniki:
- 800 ml bulionu z warzyw
- 800g dojrzałych pomidorów
- ząbek czosnku
- marchew
- łyżka tymianku
- sól i pieprz
- 1 pomarańcza
- łyżka świeżo posiekanej pietruszki
- 200g ziemniaków
przyrządzanie:
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
- Czosnek obrać i drobniutko posiekać.
- Marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę.
- W garnku bulion, wrzucić ziemniaki i marchewkę. Po 10 min dodać pomidory, czosnek i przyprawy, i jeszcze chwilę podgotować.
- Pomarańcze obrać ze skórki i ostrym nożem wyciąć cząstki miąższu.
- Całość zmiksować.