Przepis kulinarny na pyszną przekąskę. Przygotowanie krokietów nie wymaga wiele czasu. Są lekkie i jednocześnie syte. Gdy ich zasmakujesz, możesz być pewny, że na stałe pozostaną w twoim menu.
Składniki na Naleśniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody mineralnej (daję zwykłą przegotowaną),
- 2 jajka
Składniki na Farsz:
- 500g białej kapusty,
- 1 posiekana cebula,
- 100 g warzyw (por+marchew+pietruszka),
- 2 łyżki masła,
- pieprz,
- sól,
- sos sojowy
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanym oleju usmażyć naleśniki.
Kapustę drobno pokroić, zalać wrzącą wodą, zagotować, odsączyć. Na maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać do niej kapustę i pozostałe warzywa starte na tarce o dużych oczkach.( można też drobno pokroić – jak kto woli). Doprawić smaku pieprzem i solą. Przykryć i dusić do miękkości. Następnie farsz nakładać na naleśniki i zawijać. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju aż będą krokiety rumiane.
Najlepiej smakuje polane sosem sojowym.
A jak smakuje??
Zapraszam do skosztowania.
Może zdjęcia zachęcą do spróbowania.