Zupa której nie może zabraknąć na Święta.

składniki:
- słoik żurku
- marchew
- pietruszka
- cebula
- główka czosnku
- 20 dag wędzonego boczku
- 20 dag kiełbasy
- 20 dag szynki
- 6 jajek na twardo
- łyżka chrzanu tartego
- sól
- pieprz
- majeranek
- sok z cytryny
przyrządzanie:
- Boczek pokrój w plastry. Warzywa pokrój na pół.
- Do garnka wlej około 2,5 l wody. Włóż boczek, warzywa, kiełbasę pokrojona w talarki, posól, dodaj majeranku, gotuj na wolnym ogniu.
- Wywar przecedź przez sito, przestudź. Cebulę, czosnek, pietruszkę zmiksuj lub przetrzyj przez sito, dodaj do wywaru.
- W zimnym wywarze dokładnie rozprowadź koncentrat żurku, gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut.
- Dodaj chrzan i dopraw.
- Szynkę, boczek, marchew i 2 jajka pokrój w kostkę, kiełbasę w półtalarki i dodaj do żurku. Zagotuj.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














