Mniami! Pyszne ciasteczka z beza i rabarbarem. Dodajmy, że na kruchym spodzie!
składniki:
KRUCHE CIASTO
- mąka pszenna, tortowa – 120 g
- masło – 70 g
- cukier puder – 50 g
- żółtka jaj – 4 szt.
- sól
- rabarbar – 400 g
- konfitura truskawkowa – 100 g
- białka jaj – 4 szt.
- cukier kryształ, miałki – 160 g
- cytryna
przyrządzanie:
Mąkę dokładnie przesiewamy nad stolnicą. Do środka dodajemy schłodzone masło, cukier puder, żółtka i szczyptę soli.
Wszystkie składniki siekamy za pomocą noża.
Gdy zaczną się ze sobą łączyć, ciasto zagniatamy. Zrób to szybko, bo ciasto stwardnieje po upieczeniu.
Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 60 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i wkładamy do foremek. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone babeczki prosto z lodówki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na ok. 12 minut.Babeczki powinny mieć jasnozłoty kolor. Wyciągamy foremki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia (ciasta nie wyciągamy z foremek).
Rabarbar myjemy, kroimy na cząstki o grubości ok. 2 cm. Mieszamy z konfiturą truskawkową. Przekładamy na patelnię i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy ok. 3 minuty i odstawiamy do wystudzenia. Przestudzonym nadzieniem wypełniamy babeczki.
Białka w temperaturze pokojowej ubijamy, dodając stopniowo cukier. Pod koniec ubijania, dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy bezę na przygotowane babeczki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy kolejne 15 minut.