Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Kruche babeczki z rabarbarem i bezą

Mniami! Pyszne ciasteczka z beza i rabarbarem. Dodajmy, że na kruchym spodzie!   

składniki:
KRUCHE CIASTO

  • mąka pszenna, tortowa – 120 g
  • masło – 70 g
  • cukier puder – 50 g
  • żółtka jaj – 4 szt.
  • sól
NADZIENIE
  • rabarbar – 400 g
  • konfitura truskawkowa – 100 g
BEZA
  • białka jaj – 4 szt.
  • cukier kryształ, miałki – 160 g
  • cytryna

przyrządzanie:

Mąkę dokładnie przesiewamy nad stolnicą. Do środka dodajemy schłodzone masło, cukier puder, żółtka i szczyptę soli.

Wszystkie składniki siekamy za pomocą noża.

Gdy zaczną się ze sobą łączyć, ciasto zagniatamy. Zrób to szybko, bo ciasto stwardnieje po upieczeniu.

Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 60 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i wkładamy do foremek. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone babeczki prosto z lodówki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na ok. 12 minut.Babeczki powinny mieć jasnozłoty kolor. Wyciągamy foremki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia (ciasta nie wyciągamy z foremek).

 

Rabarbar myjemy, kroimy na cząstki o grubości ok. 2 cm. Mieszamy z konfiturą truskawkową. Przekładamy na patelnię i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy ok. 3 minuty i odstawiamy do wystudzenia. Przestudzonym nadzieniem wypełniamy babeczki.

 

Białka w temperaturze pokojowej ubijamy, dodając stopniowo cukier. Pod koniec ubijania, dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy bezę na przygotowane babeczki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy kolejne 15 minut.