Filo wyrabia się z mąki pszennej i wody, a następnie wałkuje w duże prostokąty. Ważne jest, by po wałkowaniu było ono cienkie jak papier i niemal przezroczyste. Jednak potem nie wykorzystujemy jednego z płatów, często bierzemy po trzy, cztery na ...
Słowniczek kulinarny
Fiori
Fiori to włoskie słowo oznaczające kwiat. Włosi, miłujący rozmaite smaki i kształty makaronu, ten wymyślili w XX wieku. Fiori potrafi występować w róxnych kolorach. Ma też różną wielkośc, choć zazwyczaj jedna „kluska” ma wielkość niecałych dwóch centymetrów.
Gemelli
Imię pochodzi od włoskiego słowa gemelli, które oznacza bliźniaków. Makaron powstaje jako spiralne okręcenie wokół siebie dwóch nitek. Jedna „kluska” ma długość około swóch centymetrów.
Dubonnet
Wytwarzany jest na bazie win z regionu Langwedocja-Roussillion, a swój charakterystyczny smak zawdzięcza dodatkowi chininy i zaprawy korzenno- ziołowej. Produkowany jest od 1848 roku. Dwa lata wcześniej jego twórcą został Jospeh Dubonnet,Występuje w czterech rodzajach: Byrrh, Saint Raphael, Lilet i ...
Harissa
Jej podstawowa wersja tworzona jest z czosnku i papryczki chili, często znajdziemy też wersje z kminkiem rzymskim lub zwyczajnym, czy kolendrą, oliwą, rzadziej z pomidorami.
Orkisz
Z pszenicy tej wyrabiana jest bardzo ceniona przez smakoszy mąka orkiszowa. Jest ona bardzo wartościowa – zawiera o ponad 15 procent więcej białka niż zwykła mąka pszeniczna. Mąka orkiszowa zawiera witaminy A, E i D, a także cynk, miedź i ...
Rigatoni
Rogatoni jest rurką posiadającą caharkterystyczne, regularne, równoległe ułożone podłużnie garbowania. Nazwa makaronu pochodzi od słowa \”rigati\”, czyli prążkowany.
Velkopopovický Kozel
Kozel produkowany jest od 1874 roku. To wtedy właśnie Franz Ringhoffer założył browar w miejscowości Velke Popovice, niedaleko Pragi. Symbolem browaru jest charakterystyczny, przypominający nieco satyra, kozioł. Obecnie produkowanych jest cztery rodzaje Velkopopovickýego Kozela: – jasne, o zawartości alkoholu ...
Nalewka
Nalewki można także przyrządzać na bazie korzeni, ziół, kwiatów. Najprostsza metoda na przyrządzenie nalewki to zalanie składników alkoholem i doprawienie (w tym i cukrem) do smaku.Nalewki mają od 30 do 60 % alkoholu. http://www.palcelizac.pl/przepisy/nalewki/
Drożdże
Drożdże – jak to łatwo powiedzieć. W kuchni rozróżniamy ich aż pięć rodzajów: piwne, winne, piekarnicze, kefirowe i kumysowe. O ile przeznaczenie czterech z nich jest dość jasne, o tyle ostatnie mogą stanowić zagadkę. A właśnie bez nich nie było ...