Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Słowniczek kulinarny

Słowniczek kulinarny

Filo

Filo

Filo wyrabia się z mąki pszennej i wody, a następnie wałkuje w duże prostokąty. Ważne jest, by po wałkowaniu było ono cienkie jak papier i niemal przezroczyste. Jednak potem nie wykorzystujemy jednego z płatów, często bierzemy po trzy, cztery na ...

Więcej

Fiori

Fiori

Fiori to włoskie słowo oznaczające kwiat. Włosi, miłujący rozmaite smaki i kształty makaronu, ten wymyślili w XX wieku. Fiori potrafi występować w róxnych kolorach. Ma też różną wielkośc, choć zazwyczaj jedna „kluska” ma wielkość niecałych dwóch centymetrów.

Więcej

Gemelli

Gemelli

Imię pochodzi od włoskiego słowa gemelli, które oznacza bliźniaków. Makaron powstaje jako spiralne okręcenie wokół siebie dwóch nitek. Jedna „kluska” ma długość około swóch centymetrów.

Więcej

Dubonnet

Dubonnet

Wytwarzany jest na bazie win z regionu Langwedocja-Roussillion, a swój charakterystyczny smak zawdzięcza dodatkowi chininy i zaprawy korzenno- ziołowej. Produkowany jest od 1848 roku. Dwa lata wcześniej jego twórcą został Jospeh Dubonnet,Występuje w czterech rodzajach: Byrrh, Saint Raphael, Lilet i ...

Więcej

Harissa

Harissa

Jej podstawowa wersja tworzona jest z czosnku i papryczki chili, często znajdziemy też wersje z kminkiem rzymskim lub zwyczajnym, czy kolendrą, oliwą, rzadziej z pomidorami.

Więcej

Orkisz

Orkisz

Z pszenicy tej wyrabiana jest bardzo ceniona przez smakoszy mąka orkiszowa. Jest ona bardzo wartościowa – zawiera o ponad 15 procent więcej białka niż zwykła mąka pszeniczna. Mąka orkiszowa zawiera witaminy A, E i D, a także cynk, miedź i ...

Więcej

Rigatoni

Rigatoni

Rogatoni jest rurką posiadającą caharkterystyczne, regularne, równoległe ułożone podłużnie garbowania. Nazwa makaronu pochodzi od słowa \”rigati\”, czyli prążkowany.

Więcej

Velkopopovický Kozel

Velkopopovický Kozel

Kozel produkowany jest od 1874 roku. To wtedy właśnie Franz Ringhoffer założył browar w miejscowości Velke Popovice, niedaleko Pragi. Symbolem browaru jest charakterystyczny, przypominający nieco satyra, kozioł.   Obecnie produkowanych jest cztery rodzaje Velkopopovickýego Kozela: – jasne, o zawartości alkoholu ...

Więcej

Nalewka

Nalewki można także przyrządzać na bazie korzeni, ziół, kwiatów. Najprostsza metoda na przyrządzenie nalewki to zalanie składników alkoholem i doprawienie (w tym i cukrem) do smaku.Nalewki mają od 30 do 60 % alkoholu. http://www.palcelizac.pl/przepisy/nalewki/

Więcej

Drożdże

Drożdże – jak to łatwo powiedzieć. W kuchni rozróżniamy ich aż pięć rodzajów: piwne, winne, piekarnicze, kefirowe i kumysowe. O ile przeznaczenie czterech z nich jest dość jasne, o tyle ostatnie mogą stanowić zagadkę. A właśnie bez nich nie było ...

Więcej