Kuchnia molekularna polega na otrzymywaniu czystych smaków, nietypowymi sposobami. Kucharze rezygnują ze smażenia i pieczenia. Pewnie zastanawiacie się czy można w domu gotować molekularne? Odpowiedź brzmi – można. Sprawdź jak.
Kulinarne ciekawostki, to dział w którym znajdziesz ciekawe publikacje na temat gotowania i kuchni. Wywiady z kucharzami, porady kulinarne i wiele innych
Impreza z adwokatem
Podstawą do pierwszych adwokatów było awokado, które rosło naturalnie na Surinamie. Kiedy jednak Holendrzy przywieźli przepis na ten pyszny trunek na stary kontynent, nie przewidzieli podstawowego problemu – w chłodnej Holandii nie rosło awokado. Pomysłowi Holendrzy postanowili zastąpić egzotyczny owoc ...
Sposoby na jesienną chandrę
Zacznij od dobrego śniadania. By było pełnowartościowe, a zarazem smaczne, doskonale wprawiające w dobry nastrój, polecamy NALEŚNIKI SUZETTE. Zaraz potem rozgrzejcie swe ciała KAWĄ Z KARDAMONEM, która nigdy tak dobrze nie smakuje jak o tej porze roku. Potem przygotuj się ...
Ostry jak Naga Jolokia
Jak zmierzyć, które danie jest ostre, a które takie sobie? Przecież w zależności od firmy produkującej przyprawy cayenne i papryka będą smakować inaczej. Przepyszne halaszle też może zmieniać smak, bo inne będą proporcje dodanych składników. No i – co istotne ...
Zdrowy obiad w kilka minut
W ferworze zmagań z codziennymi obowiązkami, sama myśl o przygotowaniu ciepłego, a do tego wartościowego posiłku, przyprawia nas o ból głowy. A przecież zdrowe gotowanie nie musi oznaczać wielu godzin spędzonych w kuchni. Niemożliwe? A jednak!
Piwo w letniej kuchni
Piwo to nie tylko napój alkoholowy, ale także dodatek do licznych potraw. Można z niego przygotować polewkę piwną, marynatę do dań grillowych, zalewę do mięs oraz sos do dziczyzny i ryb. Piwo bywa też wykorzystywane jako środek spulchniający do ciast ...
Małe piwo z małego browaru – lubimy to!
Polski przemysł piwowarski odżywa. Dowodem na to są coraz to nowe rodzaje piwa, które możemy kupić w… No właśnie. Niekoniecznie w markecie. Produkty mniejszych browarów dużo łatwiej nabyć w sklepie ze zdrową żywnością albo warzywniaku. Wejście do sieci to bowiem ...
Smak wódki
Nie pomyliliście się. Smakować. Bo wódka – jak się przekonaliśmy – ma całkiem konkretny smak. I nie chodzi tylko o wódki owocowe. Od nich zacznijmy. Przemiły Szwed, każący się nazywać Per Ception zapytał nas – Polaków – dlaczego chłodzimy wódki ...
Grill ogrodowy
Dlatego warto postarać się o odpowiednie przygotowanie produktów. Warzywa i chude mięso warto marynować w oliwie, by już po kilku minutach nie zrobiły się nieładne, wysuszone i niesmaczne. Zapewne składniki te będziemy chcieli nałożyć na patyczki do szaszłyków – warto ...
Żurek na święta
Składniki na zakwas:1/3 szklanki mąki żytniej razowej2 szklanki wody – przegotowanej, przestudzonej3-4 ząbki czosnkukawałki (najlepiej pajdka) chleba razowego2 liście laurowe Zamiast biec do sklepu po zaczyn, nastawimy go sami. Do glinianego lub kamiennego naczynia wsypujemy jedną trzecią mąki żytniej razowej ...