Rabarbar jest smaczny, ma wiele składników odżywczych, ale również kwas szczawiowy, który może być niekorzystny dla nerek. Sprawdź kto powinien go unikać! Surowy rabarbar zawiera szkodliwe kwasy szczawiowe. Nadmiar tych kwasów może osłabiać kości, zęby ponieważ wiążą one wapń. ...
Kulinarne ciekawostki, to dział w którym znajdziesz ciekawe publikacje na temat gotowania i kuchni. Wywiady z kucharzami, porady kulinarne i wiele innych
Czy stokrotki są jadalne?
Często przechodzisz obok nich, nawet nie zdając sobie sprawy, że mogą gościć na twoim talerzu! Czy stokrotki są jadalne? Oto najnowsze fakty! Zawiera dużo witaminy C, beta-karotenu, białka, soli mineralnych. Ma działanie przeciwzapalne, wykrztuśne, przyśpiesza gojenie ran. Listki ...
Czym różnią się oliwki czarne od zielonych?
Zastanawialiście się kiedyś czym różnią się oliwki zielone od czarnych, skąd rożne kolory i nieco inny smak? Oto odpowiedź na pytanie! Zielone oliwki to owoce zebrane zanim dojrzeją. Czerwone (brązowe, fioletowe) to te zerwane przed osiągnięciem pełnej dojrzałości. ...
SYROP KLONOWY – 3 ciekawostki
Syrop klonowy czyli zdrowy zamiennik cukru. Prezentujemy trzy ciekawostki, które przybliżą Wam nieco ten smakołyk! Produkowany jest wyłącznie w Kanadzie i niektórych regionach Stanów Zjednoczonych. Zawiera około 33% wody i 67% cukru. Bogaty w witaminy: tiaminę, ryboflawinę, ...
Który łosoś jest lepszy: atlantycki czy norweski?
Najszlachetniejsza z ryb, ale czy faktycznie taka zdrowa? Tak, jeśli wybierzesz ten najlepszy okaz. Który łosoś jest zatem lepszy: atlantycki czy norweski? Oto odpowiedź! Najlepszy łosoś to ten żyjący na wolności: atlantycki i pacyficzny. W naszych sklepach króluje ...
HOMARY- 3 ciekawostki, zalety spożywania
Homary- prawdziwi arystokraci wśród owoców morza. Sprawdź dlaczego warto wprowadzić je do menu. Posiadają najbardziej wysublimowane w smaku mięso, spośród wszystkich owoców morza. Do spożywania homara przeznaczone są specjalne sztućce- długie, dwuzębne widelczyki, za pomocą których wydłubuje ...
Jak usunąć plamy z tłuszczu?
W walce z plamami liczy się nie tylko czas reakcji, ale również wiedza na temat dostępnych sposobów i środków, które skutecznie je usuną. Jak zatem usunąć z naszych ubrań plamy z tłuszczu? Oto rada. Niezawodnym sposobem na ...
BOTWINKA- najważniejsze informacje
Młode liście i korzenie buraka ćwikłowego to botwina. Przyrządza się z niej smaczną zupę, która ma bogate walory odżywcze. Oto garść informacji na temat botwinki. Botwinka jest niskokaloryczna. 100 gram świeżych liści buraków to zaledwie 19 kcal. Zielone ...
Kalarepa- 3 ciekawostki, o których nie wiedziałeś!
Wdzięczne, małe warzywo, które bardzo prosto rośnie i ma sporo witamin. Kalarepa, kalarepka. Oto 3 ciekawostki, które powinny was zainteresować! IDEALNA DLA DBAJĄCYCH O LINIĘ, ALERGIKÓW I CUKRZYKÓW Kalarepa jest warzywem niskokalorycznym. 100 gram kalarepki to tylko 29 ...
Jakie ryby najczęściej uczulają?
Alergia to choroba naszej cywilizacji. Wiele alergenów dostaje się do organizmu razem z pokarmem, a ryby niestety też należą do grupy uczulającej. Zatem jakie ryby najczęściej uczulają? Odpowiedź w tekście. Nie tylko spożycie mięsa ryb może stać się ...