Białka ubić na sztywną pianę w suchej misce. Pod koniec ubijania dodać 100 g cukru pudru. Masę rozsmarować w tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w temperaturze 130 stopni. Wystudzić i przekroić długim, ...
Przepisy kulinarne na desery – Najsłodsze przepisy na Ciebie czekają, na pyszny deser, co w cukierni mają! Najlepsze przepisy kulinarne na desery!
Krem cytrynowy
Krem cytrynowy to orzeźwiający i lekki deser. Wystarczy przygotować jajka, cytryny, żelatynę, cukier oraz sól i będziemy mieli znakomity dodatek do obiadu lub deser na wieczorne spotkanie w gronie znajomych.
Panna cotta z sosem truskawowym
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Zmiksować z trzema łyżkami cukru pudru na gładki mus. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości bardzo gorącej wody. Laskę wanilii rozciąć na pół, wybrać miąższ, dodać do śmietany, zagotować, dodać cukier puder i dalej gotować na niewielkim ogniu, ...
Pianka kokosowo – truskawkowa
Truskawki umyć, oszuszyć, usunąć szypułki. Zmiksować z połową szklanki mleka. Odłożyć trzy łyżki wiórków kokosowych, resztę zagotować z pozostałym mlekiem i cukrem oraz cukrem wanilinowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać go gorącej mieszaniny mleczno – kokosowej. Schłodzoną ...
Ciasto z rabarbarem i orzechami
Z mąki, cukru cukru wanilinowego, proszku do pieczenia, margaryny, całego jajka oraz 3 żółtek szybko wyrobić kruche ciasto. Pod koniec dodać śmietanę. 2/3 ciasta uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce, 1/3 uformować w wałek, również zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Po ...
Babeczki z malinami
Maliny opłukać, dokładnie osuszyć. Masło stopić i wystudzić. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli wymieszać z mlekiem połączonym z roztrzepanymi jajami, wlać stopione masło. Delikatnie wymieszać, po czym dodać maliny i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto nalać do natłuszczonych ...
Crumble z czarnymi porzeczkami
Porzeczki dokładnie umyć, usunąć wszelkie liście i ogonki. Wrzucić do okrągłego naczynia do zapiekania, posypać dorbnym cukrem. Mąkę wymieszać z posiekaną margaryną, cukrem i cynamonem. Mieszać palcami aż ciasto osiagnie konsystencję okruchów (ciasto można również przygotować w kuchennym robocie). Okruchami ciasta posypać ...
Truskawkowe niebo
Truskawki umyć, usunąc szypułki. Wybrać 1/3 najłądniejszych z nich. Pozostałe zmiksować z twarogiem, cukrem i syropem. Wymieszać z sokiem i startą skórką z cytryny. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej (ale nie wrzącej) wody. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Zelatynę ...
Zebra kokosowo – truskawkowa
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć i zmiksować z 2 łyżkami cukru na gładką masę. Do jogutru dodać cukier, wiórki kokosowe i dokładnie rozmieszać. Do obu mas dodać żelatynę (nieco więcej do jogurtu) i bardzo ...
Clafoutis z jabłkami i truskawkami
Formę do tart wstawić na 5 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Masło rozpuścić na małym ogniu. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki. Do miski wlać w podanej tu kolejności: mleko, aromat waniliowy, 100 g cukru, jajka, ...