Masz ochotę na kurczaka w innym wydaniu? Sprawdź przepis naszej blogerki - impreesja!
składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- pół szklanki oleju
- po łyżeczce ziół: bazylii, oregano, rozmarynu, kolendry
- 5 ząbków czosnku
- łyżeczka pieprzu cayenne
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
przyrządzanie:
-
Składniki marynaty mieszamy ze sobą (czosnek przeciskamy przez praskę) i taką mikstura nacieramy mięso.
-
Odstawiamy kurczaka do lodówki na około godzinę.
-
Tak zamarynowanego kurczaka smażymy na złocisty kolor.
-
Na koniec nadziewamy na długą wykałaczkę liść sałaty, a następnie wbijamy wykałaczkę w kurczaka tak, aby liść sałaty imitował żagiel.
-
Serwujemy w towarzystwie pieczonych ziemniaków, zielonej sałaty i pomidorków koktajlowych.