Masz ochotę na kurczaka w innym wydaniu? Sprawdź przepis naszej blogerki - impreesja!
składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- pół szklanki oleju
- po łyżeczce ziół: bazylii, oregano, rozmarynu, kolendry
- 5 ząbków czosnku
- łyżeczka pieprzu cayenne
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
przyrządzanie:
-
Składniki marynaty mieszamy ze sobą (czosnek przeciskamy przez praskę) i taką mikstura nacieramy mięso.
-
Odstawiamy kurczaka do lodówki na około godzinę.
-
Tak zamarynowanego kurczaka smażymy na złocisty kolor.
-
Na koniec nadziewamy na długą wykałaczkę liść sałaty, a następnie wbijamy wykałaczkę w kurczaka tak, aby liść sałaty imitował żagiel.
-
Serwujemy w towarzystwie pieczonych ziemniaków, zielonej sałaty i pomidorków koktajlowych.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














