Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Kurczak na słodko

Kurczak na Słodko to przepyszne i tanie danie. Uwielbiają je moje dzieci, a wiec polecam np. na urodziny syna lub córeczki (ale w tym przypadku w wersji bez piwa).

Składniki:

  • kurczak
  • rodzynki(mała paczka)
  • oliwa z oliwek(2 łyżeczki)
  • 2 słodkie papryczka
  • 1 cebulka
  • 1 pomidor
  • chipsy – do ozdoby
  • butelka po piwie
  • inne przyprawy (zależy jakie kto lubi) takie jak min. czosnek w proszku

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy farsz: do miseczki wrzucamy cała paczkę rodzynek, pokrojone w plasterki papryczki i pomidora.
  2. Następnie dodajemy pokrojoną, tym razem w kosteczkę cebulę. To wszystko razem mieszamy.
  3. Kolejną czynnością ,którą musimy wykonać jest przyprawienie kurczaka. W skórę wcieramy przyprawy (zależy jakie kto lubi) takie jak min. czosnek w proszku, a potem nakrapiamy go oliwą z oliwek.
  4. Kurczaka nadziewamy na butelkę od piwa (alkohol ten może się jeszcze znajdować w środku – do połowy butelki! – doda on aromatu i soczystego smaku daniu) Tak przygotowaną potrawę wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika. i czekamy aż nabierze złotawej barwy.
  5. Po czym wyciągamy kurczaka z piekarnika i zdejmujemy z butelki. Do wnętrza kurczaka wkładamy farsz. Musimy robić to delikatnie, iż może stracić on swą konsystencje, a tego byśmy nie chcieli ,prawda?
  6. Etapem końcowym jest ładne przyozdobienie potrawy.  Ja używam co do tego chipsów lub wcześniej ugotowanych ziemniaczków. Jestem szczęśliwa gdy widzę uśmiech pojawiający się na twarzach moich maluchów dowiadujących się co będzie dziś na obiad.

Życzę Państwu tego samego! Pozdrawiam.