Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Kurczak na słodko

Kurczak na Słodko to przepyszne i tanie danie. Uwielbiają je moje dzieci, a wiec polecam np. na urodziny syna lub córeczki (ale w tym przypadku w wersji bez piwa).

Składniki:

  • kurczak
  • rodzynki(mała paczka)
  • oliwa z oliwek(2 łyżeczki)
  • 2 słodkie papryczka
  • 1 cebulka
  • 1 pomidor
  • chipsy – do ozdoby
  • butelka po piwie
  • inne przyprawy (zależy jakie kto lubi) takie jak min. czosnek w proszku

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy farsz: do miseczki wrzucamy cała paczkę rodzynek, pokrojone w plasterki papryczki i pomidora.
  2. Następnie dodajemy pokrojoną, tym razem w kosteczkę cebulę. To wszystko razem mieszamy.
  3. Kolejną czynnością ,którą musimy wykonać jest przyprawienie kurczaka. W skórę wcieramy przyprawy (zależy jakie kto lubi) takie jak min. czosnek w proszku, a potem nakrapiamy go oliwą z oliwek.
  4. Kurczaka nadziewamy na butelkę od piwa (alkohol ten może się jeszcze znajdować w środku – do połowy butelki! – doda on aromatu i soczystego smaku daniu) Tak przygotowaną potrawę wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika. i czekamy aż nabierze złotawej barwy.
  5. Po czym wyciągamy kurczaka z piekarnika i zdejmujemy z butelki. Do wnętrza kurczaka wkładamy farsz. Musimy robić to delikatnie, iż może stracić on swą konsystencje, a tego byśmy nie chcieli ,prawda?
  6. Etapem końcowym jest ładne przyozdobienie potrawy.  Ja używam co do tego chipsów lub wcześniej ugotowanych ziemniaczków. Jestem szczęśliwa gdy widzę uśmiech pojawiający się na twarzach moich maluchów dowiadujących się co będzie dziś na obiad.

Życzę Państwu tego samego! Pozdrawiam.