Lekka, bo zdecydowanie odchudzona sałatka jarzynowa, która smakuje równie dobrze jak ta tradycyjna, domowa sałatka z majonezem. Wersja fit, wyjdzie wam na zdrowie!
składniki:
- 1 duża marchewka
- 1 mały korzeń pietruszki
- 1/4 selera
- 1 średni ziemniak
- 400 g groszku z puszki
- 1 jabłko
- 2 nieduże ogórki kiszone
- 2 jajka
- duża garść pietruszki zielonej
SOS
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki jogurtu
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
przyrządzanie:
- wszystkie warzywa dokładnie wyszorować. Nie obierać ich
- marchewkę i pietruszkę umieścić w garnku, zalać wodą by je przykryła i gotować
- po 5 min. dodać seler oraz ziemniaka i gotować jeszcze ok. 15 min. aż warzywa będą miękkie, ale wciąż jędrne
- po tym czasie wylać wodę i odstawić warzywa, by przestygły – na ok. pół godziny, a następnie obrać
- jajka włożyć do chłodnej wody i zacząć gotować. Gdy woda zacznie wrzeć to gotować je jeszcze 6 min. – wtedy ugotują się na twardo, a żółtko będzie ścięte, ale żółte i świeże
- wszystkie ugotowane warzywa, ogórki kiszone oraz jajka pokroić w drobną kostkę. Obrać i pokroić w kostkę jabłko. Natkę pietruszki posiekać
- wymieszać śmietanę z jogurtem i innymi składnikami sosu
- wymieszać wszystkie warzywa, ogórki, jabłko, groszek, jajka i natkę razem z sosem
- sałatkę zostawić na ok. godzinę w lodówce, by się „przegryzła”