Lekka, smaczna i bardzo pożywna zupka warzywna. Podawaj z makaronem, albo soczewicą.

składniki:
1 łyżka masła sklarowanego lub 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
200 g włoszczyzny pokrojonej w kostkę
1 drobno poszatkowany ząbek czosnku
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
około 700 ml wody
2 łyżki czerwonej soczewicy
około 150 g cukinii pokrojonej w plasterki
1 – 2 pomidory pokrojone w kostkę
1/2 łyżeczki nierafinowanej soli
świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżka zimnotłoczonego oleju (rzepakowego, lnianego lub z lnianki)
przyrządzanie:
Na tłuszczu, pod przykrywką dusimy włoszczyznę. Po około 2 – 3 minutach dodajemy czosnek i przyprawy. Wlewamy wodę i dodajemy soczewicę. Gotujemy, aż warzywa i soczewica będą miękkie około 20 minut. Dodajemy cukinię i pomidory. Gotujemy jeszcze około 5 minut, aż cukinia zmięknie. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Tuż przed podaniem dodajemy zimno tłoczony, wybrany olej.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














