Lekka, smaczna i bardzo pożywna zupka warzywna. Podawaj z makaronem, albo soczewicą.
składniki:
1 łyżka masła sklarowanego lub 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
200 g włoszczyzny pokrojonej w kostkę
1 drobno poszatkowany ząbek czosnku
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
około 700 ml wody
2 łyżki czerwonej soczewicy
około 150 g cukinii pokrojonej w plasterki
1 – 2 pomidory pokrojone w kostkę
1/2 łyżeczki nierafinowanej soli
świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżka zimnotłoczonego oleju (rzepakowego, lnianego lub z lnianki)
przyrządzanie:
Na tłuszczu, pod przykrywką dusimy włoszczyznę. Po około 2 – 3 minutach dodajemy czosnek i przyprawy. Wlewamy wodę i dodajemy soczewicę. Gotujemy, aż warzywa i soczewica będą miękkie około 20 minut. Dodajemy cukinię i pomidory. Gotujemy jeszcze około 5 minut, aż cukinia zmięknie. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Tuż przed podaniem dodajemy zimno tłoczony, wybrany olej.