Majonez z ziemniaka smakuje o niebo lepiej niż ten sklepowy. Do kanapek, zabielania zupy, do sałatki.

składniki:
- 2 średniej wielkości ziemniaki,
- 1/3 szklanki mleka sojowego lub wody,
- 1/4 szklanki oleju,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- przyprawy: pieprz ziołowy, sproszkowana cebula i czosnek do smaku
przyrządzanie:
Ugotowane i obrane ze skórki ziemniaki miksujemy w blenderze wraz z resztą składników na gładką masę. Jeżeli majonez jest zbyt gęsty, dodajemy trochę mleka i oleju, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Po zmiksowaniu ziemniaczany majonez wylewamy do naczynia i schładzamy w lodówce.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














