liczba porcji:
Przepis na stir-fry z makaronem ryżowym i krewetkami. Inspiracje z kuchni tajskiej. Lubimy, a wy?
składniki:
- 250 g ugotowanego makaronu ryżowego
- 12 oczyszczonych krewetek
- 1 łyżka drobno startego imbiru
- 2 ząbki czosnku, drobno starte
- kawałek lub cała papryczka chili
- 1/2 czerwonej papryki
- 1,5 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oleju sezamowego
przyrządzanie:
- Makaron ryżowy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Krewetki rozmrozić, osuszyć, oderwać ogonki, sprawdzić czy są oczyszczone. Zetrzeć imbir i czosnek, papryczkę chili posiekać w drobną kosteczkę. Paprykę pokroić na krótkie paski.
- Na patelni podgrzać olej, włożyć imbir i czosnek i mieszając lekko zrumienić na umiarkowanym ogniu (około 2 minuty). Włożyć krewetki, doprawić solą i smażyć przez około 3 minuty co jakiś czas mieszając. Dodać papryczkę chili, paprykę oraz sezam, wymieszać.
- Po około minucie dodać makaron ryżowy i smażyć przez pół minuty.
- Dodać warzywa i mieszać.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy