Ilekroć widzisz mango w sklepie, masz ochotę je włożyć do koszyka? Jednak nie wiesz co z nim zrobić i, czy to mango jest dobrej jakości. Od teraz wybór mango nie będzie dla ciebie problemem i dowiesz się co możesz przygotować z tego owocu.
- Jakie mango wybrać
Często w sklepach znajdziemy zielone mango, które nie jest jeszcze dojrzałe. Takie mango nie nadaje się jeszcze do spożycia. Warto więc wybierać mango, które ma już pomarańczową i czerwoną skórkę. Jednak musisz je szybko wykorzystać, ponieważ po krótkim czasie może nie być już dobre. W takim razie, jeśli chcesz szybko spożyć mango, najlepiej wybierać te dojrzałe. Jednak jeśli nie masz jeszcze pomysłu co zrobić z tym owocem, możesz kupić lekki niedojrzałe i dać sobie czas sobie i jemu.
- Co zrobić z mango
Jeśli chcesz zjeść mango same, nie ma problemu. Wystarczy delikatnie naciąć skórkę mango, przekroić je na pół i wybierać jego kawałki. Jeśli jest dojrzałe, miąższ powinien lekki odchodzić od skórki. Możesz również zjeść je w czekoladzie lub dodać do ciasta.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















