Najlepsze maślane ciastka z orzechami, które wykonacie w dosłownie kilkanaście minut!
składniki:
- 200 g masła naturalnego
- 500 g maki pszennej
- 7 łyżek cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- gdyby ciasto było zbyt suche dodajemy 1 łyżkę gęstej śmietany DODATKOWO :
- 200 g orzechów ziemnych bez soli ( lub innych )
- 50 g cukru
- 100 ml śmietanki 30%
- 20 g masła
przyrządzanie:
- 1. Zimne masło kroimy w kostkę, na stolnicę przekładamy wszystkie składniki i zagniatamy, elastyczne, kruche ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, posypując je mąką i wycinamy foremką ciasteczka które układamy na blaszce do pieczenia.
- 2. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i orzechy, ogrzewamy mieszając, następne wlewamy śmietankę i gotujemy na bardzo małym ogniu aż powstanie karmel z orzechami
- 3. Na ciastka rozkładamy po łyżeczce ciepłych orzechów ( nie dopuszczamy do zastygnięcia masy karmelowej ponieważ stwardnieje ).
Ciastka pieczemy w piekarniku 20 minut w temperaturze 180 % C.
Po całkowitym ostudzeniu przechowujemy w pojem pojemniku.