Mocno maślane, bardzo proste w przygotowaniu rogaliki. Idealne na tłusty czwartek, do kawki i herbatki.
składniki: 
- 1 szklanka ciepłego mleka
 - 50 g świeżych drożdży
 - 5 łyżek roztopionego i ostudzonego masła
 - pół szklanki cukru
 - pół łyżeczki soli
 - 3 jajka
 - 5 szklanek mąki
 - dżem
 
przyrządzanie:
- Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka, z łyżeczką cukru.
 - Dodajemy do rozczynu pozostałe składniki ( masło, sól, cukier, jajka i mąkę ) i wyrabiamy ciasto.
 - Odstawiamy je w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości ( u mnie trwało to około godzinki ).
 - Gotowe ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich wałkujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów.
 - Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę marmolady i zawijamy na kształt rogalika.
 - Układamy rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztopionym masłem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, do momentu ich zarumienienia się.
 - Ozdabiamy według uznania- u nas polewa czekoladowa i cukier puder
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















