Mazurek bakaliowy w wersji bardzo zdrowej i prostej to niezastąpione ciasto na święta. Koniecznie przetestujcie przed nadejściem WIELKANOCY!
składniki:
Spód:
- 170 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 50 g cukru
- 150 g zimnego i twardego masła
- 1 jajko
oraz:
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- około 1 i 1/2 szklanki bakalii: np. suszone śliwki i orzechy włoskie lub rodzynki i orzechy laskowe lub nerkowce i suszona żurawina lum obrane migdały i suszone morele lub suszone figi, daktyle
- polewa czekoladowa: 150 g czekolady ciemnej np. deserowej lub mlecznej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej + 2 łyżki oleju roślinnego
- 4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
przyrządzanie: