Mazurek bakaliowy w wersji bardzo zdrowej i prostej to niezastąpione ciasto na święta. Koniecznie przetestujcie przed nadejściem WIELKANOCY!
składniki:
Spód:
- 170 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 50 g cukru
- 150 g zimnego i twardego masła
- 1 jajko
oraz:
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- około 1 i 1/2 szklanki bakalii: np. suszone śliwki i orzechy włoskie lub rodzynki i orzechy laskowe lub nerkowce i suszona żurawina lum obrane migdały i suszone morele lub suszone figi, daktyle
- polewa czekoladowa: 150 g czekolady ciemnej np. deserowej lub mlecznej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej + 2 łyżki oleju roślinnego
- 4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
przyrządzanie:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















