Mazurek staropolski według babcinego przepisu. Jest pyszny, wygląda obłędnie!
składniki:
Składniki na kruche ciasto:
- 350 g masła
- 125 g cukru pudru
- 125 g obranych i drobniutko posiekanych migdałów
- skórka otarta z 1 cytryny
- 380 g mąki pszennej
- 4 ugotowane i przetarte przez sitko żółtka
- 1 surowe żółtko
- szczypta soli
przyrządzanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 4 jajka zagotować, wyjąć z nich żółtka i przetrzeć przez sitko.
Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać pozostałe składniki i zmiksować dokładnie, do połączenia. Zagniecione ciasto przełożyć do naczynia, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przynajmniej przez 2 godziny.
Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować i wyłożyć na wymiar blachy. Z pozostałego ciasta wykonać wałeczki grubości ołówka i ułożyć z nich na kruchym spodzie ukośną kratkę. Ponownie schłodzić w lodówce – ciasto powinno być twarde przed pieczeniem. Przed samym pieczeniem można posmarować dodatkowym rozmąconym jajkiem.
Piec w temperaturze 180ºC (piekłam z termoobiegiem, pierwsze kilka minut w temperaturze 190ºC) przez około 20 minut lub do złotego, wypieczonego koloru. Wyjąć, wystudzić.
Ponadto:
- dobrze odsączone konfitury: wiśnie, czereśnie, truskawki, jeżyny, płatki róży (dowolnie)
W zagłębienia w mazurku wyłożyć konfiturę odsączoną z soku.
Lukier cytrynowy:
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki. Gęstość lukru regulować dodatkiem soku z cytryny lub cukru. Polukrować mazurek.