Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Mleko – szkodliwe czy korzystne dla zdrowia?

Zawsze słyszeliśmy “pij mleko, bo jest zdrowe”, “pij mleko, będziesz wielki”, ale czy rzeczywiście? Otóż najnowsze badania dowodzą, że niekoniecznie. Picie mleka może być przyczyną krótszego życia. Przeczytaj i dowiedz jak mleko wpływa na Twoje zdrowe.

milk-518067_1920

Od najmłodszych lat słyszymy, że trzeba pić mleko, bo jest zdrowe, bo dostarcza wapń i jest niezbędne do budowy mocnych kości. Niektórzy z nas jako dzieci płynnie przeszli z mleka matki na krowie. Popijaliśmy nim ciastka, wypijaliśmy szklankę przed snem lub co rano jedliśmy z płatkami śniadaniowymi. Do dziś mleko jest bez wątpienia jednym z najczęściej spożywanych produktów.

 

Czy faktycznie codzienne picie mleka pomaga dostarczyć organizmowi niezbędną porcję wapnia i wzmacnia nasze kości? Otóż okazuje się, że nie do końca.

 

Wyniki badań opublikowane w British Medical Journal pokazują, że picie powyżej trzech szklanek mleka dziennie zwiększa ryzyko złamań kości. Co gorsza, kobiety, które wypijały regularnie taką ilość mleka, umierały znacznie młodziej, niż te, które wypijały mniej niż jedną szklankę mleka dziennie.

 

Na następnej stronie więcej o przeprowadzonych badaniach naukowych!