Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Czy jest danie, które kochają wszyscy bez względu na wiek czy miejsce zamieszkania? Ciągnący się ser, aromatyczny pomidorowy sos i idealnie wyrobione ciasto nikogo nie pozostawiają obojętnym. Pizza, bo o niej mowa, choć jest potrawą z włoskim rodowodem, bez problemu zadomowiła się w kuchniach na całym świecie. Żeby mieć swoją ulubioną potrawę zawsze w zasięgu ręki, dobrze jest uzupełnić zamrażarkę o wysokiej jakości pizze mrożone. Jak jednak podgrzać taką potrawę, by zachwycała smakiem? Oto nasze tipy.

Pizza – najpyszniejsze danie świata

Dobra pizza – co to tak naprawdę znaczy? To przede wszystkim starannie dobrane, wysokiej jakości składniki:

  • pyszny, aksamitny i ciągnący się ser;
  • pełen ziół sos pomidorowy;
  • niezbyt grube, chrupiące ciasto z puszystymi brzegami;
  • ulubione dodatki, które podkręcają smak pizzy.

Użycie produktów, które nie spełniają tych założeń, może skutkować po prostu dużo gorszym smakiem i zdecydowanie mniejszym poziomem kulinarnej przyjemności.

Przygotowanie pizzy wymaga sporo czasu. Wyszukanie sprawdzonej receptury na ciasto, zagniatanie i wyrastanie ciasta, smarowanie sosem, krojenie dodatków i pieczenie może potrwać kilka dłuższych chwil. Na szczęście każdy miłośnik tego włoskiego specjału może zaopatrzyć się w naprawdę pyszną pizzę mrożoną, która czekać będzie w domowej zamrażarce.  Dzięki temu przygotujesz swój ulubiony comfort food (czyli potrawę, która skutecznie poprawia zły nastrój) w kilka chwil. Wstępnie przygotowane, poddane obróbce termicznej i zamrożone danie to doskonałe rozwiązanie, gdy:

  • brakuje Ci czasu na gotowanie;
  • nie jesteś urodzonym szefem kuchni;
  • uwielbiasz pizzę, ale nie masz ochoty na długie przygotowania;
  • lubisz praktyczne rozwiązania w kwestii gotowania.

Jak podgrzać pizzę? Najważniejsze kwestie

Choć przygotowanie mrożonej pizzy to najprostszy sposób na smaczny posiłek, musisz wiedzieć co nieco o tym, w jaki sposób to zrobić, by danie zachowało wszystkie swoje właściwości. Odpowiednio upieczona pizza mrożona charakteryzuje się chrupiącym, choć nieprzypalonym ciastem, lekko zarumienionym serem i soczystymi dodatkami. Jak osiągnąć ten efekt? Możliwości jest kilka.

Podgrzanie pizzy w piekarniku

Większość osób ma w swojej kuchni piekarnik i to właśnie on jest najczęściej pierwszym wyborem do przygotowania mrożonej pizzy. Tutaj pojawia się pytanie: jak piec pizzę w piekarniku – z termoobiegiem czy bez? To zależy, jaką pizzę lubisz najbardziej. Wybierając program z termoobiegiem, danie będzie mniej podpieczone, bez niego natomiast nieco bardziej.

W jakiej temperaturze piecze się pizzę w piekarniku?

  • program z termoobiegiem – 180oC;
  • program bez termoobiegu – 200-220oC.

Wiele osób zastanawia się, czy w przypadku pizzy mrożonej należy ją wcześniej rozmrozić. Jeśli chcesz, możesz to zrobić. Jednak nie jest to konieczne. Możesz śmiało włożyć zamrożoną pizzę do piekarnika. Jak poprawnie odgrzewać pizzę w piekarniku?

  1. Włącz piekarnik i ustaw odpowiednią temperaturę, w zależności od tego, czy planujesz pieczenie z termoobiegiem, czy bez.
  2. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i gdy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę, włóż zamrożoną pizzę.
  3. Piecz pizzę ok. 12-15 minut.
  4. Zajadaj ze smakiem swoją ulubioną pizzę.

Jak podkręcić smak mrożonej pizzy?

Choć pizza mrożona to danie, które wystarczy podgrzać, istnieje wiele możliwości, by nieco podkręcić jej smak. Jak to zrobić?

Przede wszystkim możesz skorzystać ze specjalnego kamienia do pizzy, który umożliwi lepsze podpiekanie ciasta od spodu. Na rynku dostępne są różne rodzaje takich kamiennych tac:

  • szamotowe – dosyć delikatne, choć ciężkie kamienie powstające z gliny oraz kamionki, mają porowatą powierzchnię;
  • ceramiczne – łatwo się je czyści, są tanie i bez problemu można kupić je w wielu sklepach;
  • granitowe – są łatwe w czyszczeniu, potrzebują sporo czasu, by osiągnąć odpowiednią temperaturę;
  • wulkaniczne – trudniejsze w czyszczeniu niż ceramiczne i granitowe, ale łatwiejsze niż szamotowe, są dosyć rzadko spotykane w sklepach;
  • kordierytowe – najdroższa opcja, element wyposażenia restauracji z najlepszą pizzą.

Co można dodać do pizzy z piekarnika?

Mrożona pizza daje wiele możliwości w kwestii dostosowania smaku do swoich indywidualnych preferencji. Aby urozmaicić ten gotowy produkt, zdecyduj się na wersję podstawową, czyli pizzę margheritę. Jest ona pokryta jedynie pysznym, pełnym ziół sosem pomidorowym oraz mozzarellą. Dlatego stanowi czyste płótno dla domowych szefów kuchni. Jeśli uwielbiasz ser, to świetną bazą będzie również pizza 4 sery. Jej aromatyczny serowy smak będzie się świetnie komponował ze świeżymi warzywami.

Co możesz położyć na pizzy? Tak naprawdę wszystko, co tylko Ci się zamarzy:

  • owoce: ananas, mango, brzoskwinia, żurawina, gruszki;
  • warzywa: pomidor, papryka, kukurydza, bakłażan, cukinia, brokuł, pieczarki, borowiki, podgrzybki, ziemniaki, papryczki jalapeno, kapary, cebula żółta i czerwona, oliwki czarne i zielone, dynia;
  • owoce morza: krewetki, kalmary, ryby, np. tuńczyk w puszce, anchois;
  • ulubione sery pleśniowe i nie tylko;
  • mięso: salami, pepperoni, chorizo, boczek, szynka zwykła, szwardzwaldzka albo prosciutto, kurczak, pokrojona w plastry tradycyjna kiełbasa, kabanosy, pokrojona w kostkę wołowina;
  • przyprawy: oregano, bazylia;
  • pesto z rukoli, bazylii, suszonych pomidorów, tapenada.

Warto pamiętać o tym, by w pierwszej kolejności podpiec pizzę, a następnie na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika ułożyć na niej wybrane przez siebie dodatki. Po wyjęciu dania na talerz możesz ułożyć na nim świeżą rukolę, bazylię bądź szpinak.

Swoją pizzę możesz także wzbogacić o ulubiony sos. Wśród tych najpopularniejszych są:

  • pomidorowy;
  • BBQ;
  • czosnkowy.

Jeżeli nie masz czasu bądź ochoty przygotowywać ich samodzielnie we własnej kuchni, bez problemu znajdziesz gotowe produkty na sklepowych półkach.