składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- dżem z czarnych porzeczek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mleka
- szczypta barwnika spożywczego
przyrządzanie:
- Wymieszaj suche składniki na ciasto. W osobnej misce połącz roztrzepane jajko z mlekiem i olejem. Wlej do suchych składników i wymieszaj.
- Nałóż po łyżce ciasta do papilotek, na wierzch połóż po pół łyżeczki dżemu i przykryj równomiernie resztę ciasta.
- Piecz około 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Z podanych składników otrzyj lukier i polej nim muffinki.