Zdrowe, marchewkowe muffiny z mąki jaglanej. Idealne do kawki, jako przegryzka dla dzieci, a nawet dla tych którzy wciąż liczą kalorie.
składniki:
- 200 g mąki jaglanej ( mielona kasza jaglana)
- 2 duże marchewki
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 60 g cukru trzcinowego
- 150 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
Składniki na polewę:
- 150g serka mascarpone
- 90g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru pudru
przyrządzanie:
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Do dużej miski wsypuję suche składniki: mąkę jaglaną, startą na dużych oczkach marchewkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier trzcinowy.
- Do drugiej miseczki wbijam jajka, wlewam olej i mieszam. Suche składniki łączę z mokrymi, przekładam do papilotek.
- Muffiny wkładam do piekarnika na 20 minut.
- Przygotowuję polewę: Mascarpone przekładam do miski, dodaję jogurt, cukier puder i miksuję do uzyskania jednolitego kremu.
- Przestudzone muffiny dekoruję polewą i startą marchewką.
uwagi: