Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

MUS BORÓWKOWY, idealny do gryczanych naleśników, czyli moja kulinarna inspiracja w borówkowym konkursie.

MUS

MUS BORÓWKOWY, idealny do gryczanych naleśników

Uwielbiam borówki amerykańskie i nie znam nikogo, kto by ich nie lubił. Są pyszne, zdrowe i przede wszystkim mają absolutnie zachwycający kolor…

BORÓWKI

W związku z konkursem “Trwa sezon na borówki! Wyślij nam kulinarne inspiracje i ZGARNIJ SUPER KOSMETYKI!” pokusiłam się o przepyszny mus, który wyśmienicie smakuje solo, ale równie wspaniale w połączeniu z naleśnikami z mąki gryczanej. Polecam, bo to idealne drugie śniadanie na gorące dni, a jednocześnie odpowiednia propozycja dla osób na diecie bezglutenowej.

 

Składniki na mus: MUS

– 125 g borówek amerykańskich,

– 150 g jogurtu naturalnego,

– łyżeczka cukru trzcinowego,

– łyżka soku z cytryny,

– listek mięty i kilka borówek do dekoracji.

Wszystko razem blendujemy na gładką masę i wkładamy na chwilę do zamrażarki. W tym czasie możemy przygotować naleśniki.

 

Składniki na naleśniki gryczane:

– szklanka mąki gryczanej,

-szklanka mleka (krowiego, ale idealne byłoby sojowe lub ryżowe),

– szczypta cukru trzcinowego,

– jajko,

– olej kokosowy natłuszczenia patelni.

Wszystko razem ucieramy na gładką masę, patelnię natłuszczamy niewielka ilością oleju kokosowego i smażymy nasze naleśniki. Mogą poleżeć chwilę dłużej na patelni, wtedy zrobią się niezwykle chrupkie. Ja takie lubię najbardziej.

Ostudzone, podajemy z wyciągniętym z zamrażarki musem. Ozdabiamy resztą borówek. To doskonałe drugie śniadanie w gorący dzień.

Smacznego!

NALEŚNIKI GRYCZANE