Dynia daje ogromne możliwości kulinarne. Jej uniwersalny smak sprawia, że można jeść ją na słodko i słono, ugotowaną, pieczoną lub na surowo. Trzeba jednak wiedzieć, jak odpowiednio ją doprawić i tak połączyć ze sobą składniki, aby ze sobą perfekcyjnie współgrały. Dzisiaj proponujemy Wam muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym.
czas: ok. 35 minut
liczba porcji: 4 osoby
składniki:
- dynia 200 g
- rukola 70 g
- śmietana 50 g
- orzechy włoskie bez skórki 40 g
- parmezan 30 g
- czosnek 1 ząbek
- oliwa z oliwek extra vergine 2 łyżki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
przyrządzanie:
- Zmiksować obrane ze skórki orzechy włoskie, czosnek i tarty parmezan, razem ze szczyptą soli, pieprzem i kroplą oliwy. Na koniec dodać śmietanę, dokładnie wszystko miksując.
- Dynię piec przez 20 minut w piekarniku, następnie obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę w podsmażyć z odrobiną oliwy, dodając pokrojoną z grubsza rukolę.
- Ugotować muszle Barilla w dużej ilości osolonej wody, odcedzić kiedy będą jeszcze półtwarde i przełożyć na patelnię z sosem z dyni.