Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Na przeziębienie: kasza jaglana z pieczonymi warzywami

Wszyscy wiemy, że kasza jaglana jest niezwykle zdrowa, niskokaloryczna i nie zawiera glutenu. A tymczasem prócz swych walorów odżywczych kryje jeszcze jeden: jest świetnym lekarstwem w walce z przeziębieniem i wirusami! Ma właściwości wysuszające i antywirusowe, dlatego warto ją jadać przy przeziębieniu i zapaleniu górnych dróg oddechowych. Zwłaszcza w towarzystwie bogatych w witaminy pieczonych warzyw i rozgrzewających przypraw takich jak imbir, kumin i majeranek. To idealny zespół do zadań specjalnych!

DSC00948edit

czas: 30 minut

liczba porcji: 2 osoby

składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • mały bakłażan
  • 2 marchewki
  • 200 g dyni
  • biała część pora - kawałek około 10 cm
  • pół cytryny
  • dwie łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: majeranek, imbir, kumin, cynamon, sól, pieprz

przyrządzanie:

Warzywa pokroić w plasterki lub grubą kostkę, czosnek drobno posiekać i połączyć z warzywami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić łyżką oliwy, posypać obficie majerankiem i oprószyć pozostałymi przyprawami z tym, że cynamonu dodać jedynie odrobinę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

Kasze jaglaną przełożyć na sito, opłukać obficie pod bieżącą zimną wodą, następnie przelać wrzątkiem i ponownie opłukać obficie pod bieżącą zimną wodą. Dzięki temu straci charakterystyczną gorycz. Następnie przełożyć do garnka, zalać szklanką wody, dodać szczyptę soli, łyżkę oliwy i gotować na niewielkim ogniu przez 15 minut, do czasu, aż kasza wchłonie wodę. W czasie gotowania nie mieszać. Następnie odstawić na 10 minut by kasza “odpoczęła”.

Na talerze przełożyć kaszę jaglaną, skropić odrobiną cytryny i ułożyć na niej pieczone warzywa.

Smacznego!

uwagi:

Kasza jaglana jest wyśmienita również na słodko. Przekonaj się i spróbuj naszej jaglanki z bananem i nutellą