Ten smak na długo pozostaje w pamięci. To nie jest zwykły sernik - to sernik niepowtarzalny. Przez swój kolor, zawartość i towarzystwo dyni. Zapraszamy do wykonania najprostszego, najlepszego w swoim rodzaju sernika dyniowego! Możecie upiec go na spodzie z rozdrobnionych ciasteczek o swoim ulubionym smaku!
składniki:
- 1 kg twarogu mielonego
- 400 g puree z dyni ( z 1 małej dyni)
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 250 g ciastek imbirowych lub orzechowych
- 100 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
- 2 łyżki ciemnego kakao
przyrządzanie:
SPÓD:
Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz owiń formę folią, kilka razy, bardzo szczelnie, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Ciastka lub biszkopty zmiel w malakserze lub blenderze z pozostałymi składnikami do otrzymania konsystencji mokrego piasku.
Wyłóż masą ciasteczkową dno i boki formy dociskając ja dobrze dłońmi. Wsadź tortownicę ze spodem do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
MASA SEROWA:
Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki na masę serową zmiksuj dokładnie, ale krótko (tylko do połączenia się składników), na gładka masę, tak aby jej niepotrzebnie nie napowietrzać.
Przelej masę na schłodzony spód ciasteczkowy.
Tortownicę wstaw do większej blachy lub naczynia żaroodpornego wypełnionego do połowy wysokości tortownicy gorącą wodą. Wsadź sernik do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni C. Piecz go przez 1,5 godziny.
Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika, wylej wodę i pozostaw do ostudzenia. Następnie wstaw go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.